#City & Town Planning
Target:
City of Ghent
Region:
Belgium
Website:
www.facebook.com

DE AFBRAAK VAN DIT GEBOUW STAAT GEPLAND IN JUNI 2016!
THIS BUILDING WILL BE DEMOLISHED IN JUNE 2016!

Architect Geo Bontinck was een toonbeeld van het Modernistisch Bouwen in het Gentse.

Vooral zijn publieke bouwwerken weerspiegelen de vooruitgangsgedachte van de verzorgingsstaat. Het promotiegebouw voor Stadsgas- water- en elektriciteit op het Zuid (nu nog bibliotheek) en de bedreigde gasfabriek zijn -los van hun bouwkundige kwaliteiten - daar unieke voorbeelden van.

Hij was als leerkracht architectuur en design het voorbeeld voor een reeks latere ontwerpers. Hij was in de jaren '60 zelfs directeur van het Academie in Gent. De website van de inventaris van bouwkundig erfgoed verwoordt het als volgt:
“Geo Bontinck bezat als architect het grote talent om een rationele architectuur te verrijken met een zin voor het poëtische detail. Bontinck creëerde een functionele architectuur in beton en baksteen, die gekenmerkt wordt door een krachtige volumewerking en de aanwezigheid van geïntegreerde decoratie.

Georges Bontinck studeerde eerst sierkunsten en vervolgens bouwkunst aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Gent. In beide disciplines werd hij laureaat in de “Vier­jaarlijkse Grote Prijskamp”, respectievelijk in 1921 en 1924. Bontinck startte zijn loopbaan met de bouw van villa’s en herenhuizen, maar tekende eveneens veel meubelontwerpen. In 1935 werd hij benoemd als leraar Sierkunst, Urbanisatie en Tuinaanleg aan de Gentse Academie. In 1944 werd hij leraar Architectuur en tevens directeur van dit instituut (tot 1969), waarbinnen hij een belangrijke invloed had op de jongere generaties studenten.

Als urbanist en esthetisch adviseur van de gemeente Zelzate (vanaf 1938) bouwde hij onder­meer het gemeentehuis (1938), een bejaardentehuis, een watertoren en sociale woningen in deze gemeente. Te Gent en in de brede rand errond, evenals aan de kust en te Brussel zijn verschillende villa’s van zijn hand terug te vinden, gekenmerkt door een sobere, maar sterk driedimensionele opbouw in baksteen, met platte daken en stalen raamprofielen. Geo’s vader, Karel Bontinck (1869-1931), was aannemer en actief in de socialistische bewe­ging als voorzitter van de coöperatieve “NV Gentse Bouwwerken” en als gemeenteraadslid. Ook zou Geo Bontinck een aantal opdrachten voor de socialistische beweging realiseren, waaronder sociale appartementsblokken aan de Gentse Watersportbaan (1957) en in de wijk “Nieuw Gent” (1968- 1978). Eén van zijn meest gekende projecten is dat voor de Gas- en Elekriciteitsdienst van de Stad Gent, aan het Gentse “Zuid” (1955), nu gerenoveerd tot stads­bibliotheek. “

Grote voormalige machinehal en bijhorende stookruimte, met elkaar verbonden door een beglaasde loopbrug.

Gebouwd in de jaren ’50 en ontworpen door architect wijlen Georges Bontinck.
Dit gebouw afbreken is cultuurhistorisch, maatschappelijk en ecologisch een grote vergissing:

- Niettegenstaande dit gebouw niet beschermd is en niet vermeld is op de inventaris van bouwkundig erfgoed is het als industrieel erfgoed een belangrijke getuige van zijn tijd.

- Het materiaalgebruik, de schaal en de verhoudingen van de verschillende ruimtes lenen zich makkelijk voor verschillende mogelijke toekomstige doeleinden: vb. evenementenhal, expositieruimte, ontmoetingsplaats, jeugdwerking, seniorenwerking, etc.

- Deze mogelijkse functies zijn allen complementair met de nieuwbouwappartementen die op de omgevende site gepland zijn.

- Op de plaats waar dit gebouw staat is een stadspark gepland. Dit park wordt omringd door hoogbouw nieuwbouwappartementen. Het gebouw kan zich architecturaal perfect integreren in dit park als paviljoen.

- Het gebouw is bouwfysisch nog in een zeer goede staat en kan met relatief beperkte middelen in gebruik genomen worden. Dit gebouw afbreken is vanuit ecologisch standpunt dan ook absurd.

GoPetition respects your privacy.

The Red de machinehal - Save this building! petition to City of Ghent was written by Red de machinehal collectief and is in the category City & Town Planning at GoPetition.

Petition Tags

industrial heritage Ghent